Thursday, February 15, 2007

Κακώς εννοούμενη ελευθερία

Μου είναι δύσκολο να γράψω αυτό το post κυρίως γιατί οι σκέψεις μου είναι ένας σωρός και άντε να τις βάλω σε τάξη...Θα δείξω όμως καλή θέληση.
Η γενιά μου έχει πρόβλημα.Έχει να δώσει μία μάχη απέναντι στα πάντα αλλά δεν αντιλαμβάνεται απ`αυτά τίποτα.Απολύτως τίποτα.Επιμένει να έχει κλειστά τα μάτια της.
Σου δίνουν "ελευθερία".Μόνο που δεν ξέρεις πώς να τη χειριστείς.Πώς διάολο να την αξιοποιήσεις.Ελευθερία:Πάω για καφέ με τους φίλους μου,βγαίνω τα βράδια,μιλάω ανοιχτά μπροστά στους γονείς μου,βρίζω κιόλας άμα λάχει,τη μπαίνω στους καθηγητές μου,καπνίζω,πίνω,γουστάρω.Δε μ΄έχουν και πολύ περιορισμένο...Κάνεις λάθος φίλε.Σ`έχουν περιορίσει πολύ περισσότερο απ`όσο νομίζεις.Γιατί έχουν περιορίσει τον τρόπο σκέψης σου,την ίδια σου τη σκέψη.Γιατί σ`έχουν οδηγήσει επιμελώς στο να πιστέψεις ότι μόνο αυτό είναι που υπάρχει.Η ηλίθια κοινωνία τους,το αποτυχημένο σύστημα τους κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το αλλάξεις.Γιατί κανείς δε σε παρακίνησε ποτέ.Σ`έχουν χώσει εκεί μέσα,στο λάκο με τα φίδια.Αν είσαι ακόμα πιο ανύποπτος,τα περνάς και για λουλούδια και σκύβεις να τα μυρίσεις...Στην ερώτηση "τι θα ήθελες ν`αλλάξει στον κόσμο" απαντάς με την έκπληξη έκδηλη στο βλέμμα "τίποτα.Μια χαρά δεν είναι;".Την ελευθερία που σου δίνουν την υποδαυλίζουν ύπουλα από μέσα.Σε κάνουν συντηρητικό,πουριτανό,δειλό,ανίκανο,βαρεμένο,βαρετό,κενό.Υποθέτω πως δε φταίνε.Η κοινωνία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά...
Δεν μπορώ να εντοπίσω τι ακριβώς φταίει.Τι λείπει ή τι υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα από την κατάλληλη...Απλά είμαι ένα βέλος έτοιμο για εκτόξευση,τεντώνομαι,τεντώνομαι περισσότερο και παράλληλα ψάχνω τον στόχο μου...Θα επανέλθω στο θέμα.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Μια ακομα μπλογκερ μαθητρια!Πολυ χαιρομαι!Και πιστευα οτι δεν υπαρχουν καθολου μπλογκερς στα 16.
Πολυ καλο κειμενο.Λες πραγματα που τα σκεφτομουν και εγω αυτες τις μερες.Ειχα σκοπο μαλιστα να γραψω και εγω κατι για την ελευθερια.
Θα ελεγα οτι μας δινουν τοση πολλη ελευθερια που δεν εχουμε τι να την κανουμε.Και απο την αλλη ενω εχουμε τοσες επιλογες δεν κανουμε τιποτα η κανουμε τις χειροτερες επιλογες.Ελευθεροι και ομως τοσο περιορισμενοι..Οι γονεις υποτιθεται μας δινουν ελευθερια και ομως για καθε επιλογη μας αυτους πρωτους πρωτους λαμβανουμε υποψη.Τους εχουμε παντα μπροστα μας σε ο,τι και αν κανουμε.

2:49 PM  
Blogger Rizobreaker said...

Η ελευθερία για την οποία μιλάτε παιδιά είναι ψεύτικη!! Γι αυτό σας φαίνεται και πάρα πολύ μεγάλη... Στη πράξη όμως δεν υπάρχει ελευθερία πραγματική! Υπάρχει η ελευθερία που καθορίζουν τα ΜΜΕ, η ελευθερία στην υποκουλτούρα και στη μιζέρια, στην υποταγή... Αυτή είναι η αλήθεια... Δίνουν ελευθερία που φαίνεται μεγάλη γιατί είναι κενή... Αν ήταν πραγματική ελευθερία δε θα την έδιναν...
Γι αυτό το μόνο που μπορεί ο καθένας να κάνει, είναι να πάει κόντρα σε αυτά που του σερβίρουν... Να μην τρώει μασημένο φαγητό!!
Αυτά!
Ελπίζω να σας βοήθησα!!

5:58 AM  
Blogger Maria Iribarne said...

Μεγάλο θέμα ανοίγεις. Νομίζω ότι δίνουν ελευθερία, αλλά δεν δίνουν αξίες. Οι παραδοσιακές αξίες (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια) δεν ανταποκρίνονται πια στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε σύγκριση με το μέγεθος που είχαν παλιά, άλλες αξίες όπως ειλικρίνεια, αξιοκρατία, εντιμότητα, αδύνατον να γίνουν πιστευτές όταν βλέπεις κάθε φελλό και απατεώνα όχι μόνο να επιπλέει, αλλά και να προβάλλεται από όλα τα μέσα, οπότε τι μένει; Πάρε μιαν ελευθερία να πίνεις και να βρίζεις και κόφ' το λαιμό σου. Ε αντί να κόψουμε το λαιμό μας, πράγμα που είναι και πολύ βολικό, νομίζω καλύτερα είναι να καθορίσουμε τις δικές μας αξίες. Δεν είναι κι εύκολο μέσα σ' αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών, είναι όμως ενδιαφέρον.

8:49 PM  
Blogger Socrates said...

Αν κάποιος κάποτε σε παρακινούσε να αλλάξεις το σύστημα, τι πιστεύεις πως θα σου έλεγε; Εσύ πώς την εννοείς την Ελευθερία; Σαν την δυνατότητα και την άδεια να σκεφτείς ή να κάνεις κάτι, σαν την απελευθέρωση από ανεπιθύμητες δεσμεύσεις, σαν κάτι άλλο; Αν εμφανιζόταν μπροστά σου το τζίνι του λυχναριού, και, όπως στο γοητευτικό παραμύθι του Alladin,είχε την εξουσία να πραγματοποιήσει τις ευχές σου, ποιές τρεις ευχές θα έκανες για τη γενιά σου;

8:52 AM  
Blogger o kairos said...

Η ελευθερια ειναι κορη της αυτοσυντηρησης,οχι της συντηρησης.

5:16 PM  
Blogger o kairos said...

Η ελευθερια ειναι κορη της αυτοσυντηρησης,οχι της συντηρησης.

5:16 PM  
Blogger demonia said...

Χαίρομαι που μερικοί μπορούν να βγάλουν νόημα από τα λόγια μου...Μερικοί βέβαια όχι,mageko,σε `σένα απευθύνομαι.
Σωκράτη,οι ερωτήσεις σου θα δημιουργήσουν μάλλον το "κακώς εννοούμενη ελευθερία" pt.2!

4:31 AM  
Blogger george.pirgaris said...

Απλά είμαι ένα βέλος έτοιμο για εκτόξευση,τεντώνομαι,τεντώνομαι περισσότερο και παράλληλα ψάχνω τον στόχο μου...

Δύσκολα διαβάζει κανείς τόσο εύστοχες σκέψεις. Συγχαρητήρια. Δεν έχω διαβάσει τίποτα καλύτερο, όχι μόνο για τη γενιά σου, αλλά και για όλες τις γενιές αυτής της ηλικίας.

11:02 AM  

Post a Comment

<< Home